TÁPLÁLÉKINTOLERANCIA VIZSGÁLAT

Statisztikák alapján az emberek kb. 60-65 %-a mutat túlérzékenységet és/vagy intoleranciát a táplálék valamelyik összetevőjével szemben.

Ez a túlérzékenység reakció változatos, sokszor nem specifikus egészségi problémákat okoz. Ezek lehetnek különféle bőrelváltozások, kiütések, bélpanaszok, migrénes fejfájások. Ha a klasszikus nutritiv allergia panel negatív (ahol táplálék specifikus IgE mérés történik)  és a klinikai panaszok fennállnak érdemes a táplálék specifikus IgG panelt is elvégezni.

 

Az ételintolerancia és az ételallergia két különböző dolog!

 

Az ÉTELINTOLERANCIA tünetei lassabban alakulnak ki és nem minden esetben annyira egyértelműek, mint az allergiáé.
A tünetek sokszor csak hosszú órákkal vagy napokkal egy étel elfogyasztása után mutatkozik, illetve sok esetben csak a rendszeres fogyasztás hatására. Hagyományos módszerekkel nem könnyű rájönni, hogy pontosan mely élelmiszerek okozzák a problémákat.

Ételallergiája csupán az emberek néhány %-nak van, az ételintolerancia viszont sokkal gyakrabban fordul elő.

Az ételintolerancia okai:
Az ételérzékenység kiváltó oka az enzim defektus.
Intolerancia akkor alakul ki, mikor bizonyos ételek nem teljesen képesek felszívódó komponensekké lebomlani az emésztés során, az emésztő enzimek alacsony mennyisége vagy hiánya miatt.

Az emésztőrendszerben maradó élelmiszerek okozzák sajnos az ételintolerancia klasszikus tüneteit, mivel az emésztetlen táplálék ozmotikus hatása révén folyadék és sófelszívódási gondokat okoz, illetve a belekben lévő baktériumok hatására savak keletkeznek belőle, melyek bélproblémákhoz vezetnek.

Tünetei: 
- Gyermekeknél az ételintolerancia tanulási nehézségeket, hiperaktivitást, ekcémát és hasi fájdalmakat is okozhat.
- Felnőtteknél gyakori tünetek a depresszió és szorongás, elhízás, bőrproblémák, emésztési zavarok.


 

Minden életkorban előforduló tünetek lehetnek az émelygés, felfúvódás és hasmenés.

 


Fontos tudni, hogy az ételallergiával ellentétben a tünetek rendkívül változatosak lehetnek, sokkal lassabban mutatnak jelet, ráadásul nem produkál olyan heves tüneteket sem. Ezért az ember sokszor nem is gondol arra, hogy a panaszait az ételintolerancia okozza.

A leggyakoribb ételintoleranciával kapcsolatos panaszok:
 
Emésztéssel kapcsolatos problémák

-Légúti problémák
-puffadás, hasfájás, hasmenés, rendszertelen köhögés
-székrekedés, hányinger, súlyproblémák orrmelléküreg gyulladás
-Crohn betegség, IBD, IBS
-Nőgyógyászati panaszok
-Bőrpanaszok menstuációs problémák
-bőrpír, kiütés, ekcéma
-Reumatológiai problémák
-Idegrendszeri panaszok ízületi fájdalom, gyulladás
-migrénszerű fejfájás, álmatlanság
-szorongás, depresszió Gyermekkori viselkedési problémák 
-hiperaktivitás, autizmus
 
Egyéb kiváltó okai lehetnek még:

Gyógyszerek, kémiai anyagok: 
Az ételintolerancia gyógyszerek mellékhatása is lehet. A gyógyszerek reakcióba lépnek az élelmiszerben található komponensekkel, mint a koffein, szalicilátok vagy hisztaminok. További kiváltó ok lehet a szulfid formájú élelmiszeradalékok, tartósítószerek jelenléte is.

Toxikus komponensek: Számos élelmiszer tartalmaz természetesen előforduló toxikus komponenseket, melyek megzavarhatják az emésztőrendszert. Például a nem eléggé megfőzött bab lektineket tartalmaz, melyek toxikus hatásuk révén ételintoleranciához vezethetnek.

A leggyakoribb ételintoleranciát okozó ételféleségek Magyarországon:
tehéntej, kezein, tojás, búza
árpakukoricarizsborsó
szójababvörös vesebabsörélesztőkóladió

A leggyakoribb ételérzékenység fajták:
A laktóz intolerancia a tejcukor emésztéséhez szükséges laktáz enzim hiányából ered. A világon legalább minden tizedik embernek van ilyen enzim defektusa, mely puffadást, alhasi fájdalmat és gyakran hasmenést okoz, ha tejet fogyasztanak.
A glutén intolerancia oka a búzában, árpában, rozsban és zabban található fehérjére adott téves immunválasz, mely idővel cöliákiához vezet.


 

A szénhidrát intolerancia gátolja a túlsúlyos embereket a fogyásban.

 


A fruktóz intolerancia a fruktóz metabolizmus ritka genetikai rendellenessége, melyet a glükózzá alakításban részt vevő aldoláz B nevű enzim hiánya okoz.
Az élesztő intolerancia tünetei lehetnek a fejfájás, légzési nehézség, alhasi görcsök, bőrproblémák és a hirtelen hangulatváltozások.
Az irritábilis bél szindróma szintén nagyon gyakori ételintolerancia.
Kezelése:  Az ételintolerancia kezelése egyszerűen az érzékenységet okozó étel elhagyása az étrendből. Azonban ügyelni kell arra, hogy az elhagyott ételben található fontos tápanyagokat más módon pótoljuk és elkerüljük a hiányos táplálkozást.

Ezzel szemben az ÉTELALLERGIA gyors és akár súlyos immunválasz egy adott élelmiszerre, az immunrendszer IgE antitestjei az adott élelmiszert tévedésből „ellenségnek” tekintik és megtámadják. Ez általában azonnali reakciót vált ki, mely gyulladási faktorokat juttat a testbe.
Tünetei: Többnyire a klasszikus allergiák heves és kellemetlen tüneteit produkálja, mint például kiütések, asztmás lélegzés, viszketés.
Leggyakoribb ételallergiát okozó ételek: Felnőtteknél a mogyoró, dió, (egyéb csonthéjasok), halak, kagylók, rákok. Gyermekeknél pedig a tej, tojás, dió, mogyoró és halak.

Szigetszentmiklós. Natur-med Health & Beauthy

+36 20 936 8458

2310. Bajcsy Zsilinszky. út 21/b 1em/2

Hétfő - Péntek: Bejelentkezés alapján

Adószám: 68697581-2-33